Шестокласничката Аделина Петрова е единственото българче на финала в световния конкурс за рисунка Khula Aasmaan

Шестокласничката от СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново Аделина Петрова е единственото българче, достигнало до финала на световния конкурс за рисунка „Открито небе“ (Khula Aasmaan). Организатор на състезанието е Platform for creative expression – Индия. Повече от 2000 деца от целия свят се включили в конкурса, чийто окончателни резултати ще са известни в края на март.
Рисунката на Аделина се нарича „Замислена“ и е селектирана заедно с още 100 работи за финалното гласуване.

Повече от 40 награди има вече Аделина Петрова. Само от началото на 2023 г., талантливата шестокласничка е спечелила 7 награди, пет от които са от международни конкурси. Но най-голяма гордост за нея остават победите й в конкурса за лого и дизайн фирмата Bulwork, както и в състезанието за плакат „Плакат на мира“ на Лайънс клуб интернешънъл.

Има първа награда от Националния конкурс „Магията на изкуството“ в Русе и специална награда от Националния конкурс „Наследниците на Дечко Узунов“ в Казанлък. Тя има отличие и от международния конкурс, посветен на Хари Потър, на Charumela art School – Бангладеш. Всъщност наградите й от там са пет – награда за мир, две отличия за постижения в областта на изкуството и още две, които я поставят в топ 100 на децата, чиито рисунки са отпечатани на календари. Аделина получи и специална награда в конкурса на Община Велико Търново и Общинския детски комплекс „Моят Левски“, посветен на 150 години от гибелта на Апостола.

„Обичам да рисувам живопис и най-вече хора.

Когато рисувам хора, винаги започвам от очите и носа, те са ми любимите. Гледам очите на хората, дори когато се разхождам, наслаждавам се на формата и на цвета. Обичам сините и зелените очи, вероятно защото синьото е един от любимите ми цветове“, усмихва се Аделина, след това допълва списъка с червено и лилаво. Казва, че обича да чете за символиката и значението на цветовете и така научила, че синята гама носи енергията на тъгата, докато самата тя е усмихната и лъчезарна.
Аделина учи в СУ „Емилиян Станев“ от първи клас и мечтае да продължи в това училище в паралелката по графичен дизайн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *