Честит празник, Велико Търново!

22 март е празник на Велико Търново. Датата е свързана с битката при Клокотница през 1230 г. Тогава на 9 март (по стар стил) българският владетел Иван Асен II разгромява войските на кир Теодор Комнин, в резултат на което държавата ни получава излаз на Черно, Егейско и Адриатическо море и се превръща в първостепенна сила на Европейския югоизток. И понеже битката при Клокотница е в деня на светите 40 мъченици, според църковния календар, Иван Асен II заповядва строящата се църква в Новия град, сега квартал „Асенов“, да се именува в тяхна чест. В църквата е поставена колона с надпис, който прославя събитието.
Първите сведения за отбелязването на 22 март като празник на Велико Търново са от 1879 г. От съхранените до наши дни данни узнаваме, че на отслужената литургия присъстват руският императорски комисар княз Александър Дондуков-Корсаков, висши чиновници, войска, народни представители от провеждащото се в града Учредително събрание, чуждестранни гости и журналисти, много великотърновци. От тогава до 40-те години на XX век 22 март се чества като ден на Велико Търново и празник на Търновския гарнизон.
През 1924 г. по инициатива Общинският съвет решава празникът на Велико Търново да се чества и като Ден на благодетелите. Така шествието, в което ученици носят портрети на благодетелите, става неотменна част от официалната празнична програма.
След Освобождението великотърновци първи в България посвещават специален ден на своя град, в който отдават почит към неговото минало и заслужилите му дейци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *