Честита Баба Марта от Професионалната гимназия по строителство!

На първи март отбелязваме една от най-хубавите български традиции – закичваме се с мартеници. Никой друг народ по света няма подобен обичай. Цветовете имат строго определен смисъл: червеното символизира кръвта и живота, а бялото –

Традицията гласи още, че щастие и късмет носи онази мартеница, която ти е подарена. Затова ние от ПГСАГ „Ангел Попов“ подарихме символно на училището и класовете големи мартеници за късмет и здраве.

През последната седмица на месец февруари в училището  ни темата за уникалната българска 1-во мартенска традиция се свърза и с изработването на мартеници. Нашите учениците решиха да внесат радостта на празника в дома за възрасни хора във Велико Търново и им подариха своите произведения.

Още от сутринта момичета, облечени в традиционни носии закичиха учители, служители и ученици с бял и червен конец, за да им предизвести пролетта. Освен това, част от представителите на ученическия парламент, придружени от педагогическия съветник  се включиха и в инициативата  да закичат и всички деца от детска градина „Здравец“ с мартеничка и да проверят ще познаят ли децата гатанки, посветени на празника.

ПГСАГ „Ангел Попов“ още веднъж пожелава на всички здраве, изобилие, щастие и успехи!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *