Моето училище, моят класСътворено в час

Учители от Литва и Лихтенщайн участваха в Славейковата еко седмица

В ОУ „П.Р.Славейков“ втората седмица на месец март  бе посветена на различни дейности, свързани с екологията. Всички заедно – и учители и ученици, се включиха в традиционното пролетно почистване, бяха проведени и часове, посветени на природата и нейното опазване. Петък бе традиционният ни „Ден без пластмаса“. В периода 08.03. – 12.03.2023 на гости в училище бяха девет учители от Литва и Лихтенщайн. Тяхното посещение бе свързано с участието ни в Международен еко проект по „Еразъм +“.
Гостите бяха посрещнати от нашите четвъртокласници с питка с мед, както е според традицията. След това имаха възможност да усетят училищната атмосфера и да се включат в различни дейности.
Аз успях да посетя няколко открити урока заедно с тях. Първият беше при 4 „в“ клас с учители госпожа Росица Тодорова и госпожа Мариана Митева. Децата откриха часа с песента „Еко рап“, която беше и специален поздрав за всички присъстващи. Децата показаха техни проекти, изготвени в джъмборд, свързани с различни дейности за опазването на околната среда. Учениците бяха подготвили презентации на различни теми. Някои от тях представиха проектите си, а останалите имаха за задача в своя Chromebook, в класната стая на класа да работят по чек лист, подготвен специално за часа. Накрая почерпиха гостите с традиционните български филийки с лютеница и сирене.
Следващият час, който посетих, беше при 4 „б“ клас с учители госпожа Красимира Митева и госпожа Лилия Каменова. Техните ученици ни посрещнаха със сладък локум с вкус на българска роза. Часът започна с химните на трите държави – Лихтенщайн, Литва и България. Имахме възможност да видим и чуем в какви дейности за опазването на околната среда са участвали те до този момент. Интересно е, че те си събират в класната стая капачки, от които после правят изкуство, а с голяма част от капачките се включват в инициативата „Капачки за бъдеще“. Учениците събират разделно отпадъците и имат компост в класната си стая. В този открит урок те работиха в екипи, заедно с гостите и създадоха еко герои от непотребни картони. В края на часа те подариха на всеки гост ръчно изработен подарък със символите на България. Изпратиха ни с еко песничка.
Програмата на гостуващите учители продължи с уъркшоп, ръководен от госпожа Гергана Пенова, в който участниците създадоха пана от глина и природни материали. Гостите присъстваха на урок по народни танци, който ръководи господин Николай Корчев, а после самите те имаха възможност да научат право хоро и се справиха блестящо.
В предвидената програма по проекта са включени посещения на част от музеите в града, както и на Царевец – един от символите на Велико Търново.

 

Ивелина Николова,
7 „б“ клас,
ОУ „П. Р. Славейков“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *