Ученици в областта честваха Международния ден на математиката и числото Пи

Ученици от цялата област Велико Търново отпразнуваха Международния ден на математиката – 14 март. На тази дата е роден известният физик, теоретик, философ и писател Алберт Айнщайн. 14 март е посветен и на известната математическа константа – 3,14 – числото (Пи). Светът празнува това число от 1988 г.

В ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ децата се забавляваха с Празник на математиката. В продължение на няколко седмици младите математици подготвиха много конкурси и проекти, като призоваха всички паралелки да се включат в тях. В Деня на числото Пи, във фоайето на главния вход на училището, те подредиха изложба от изготвените табла, рисунки и макети.

С голям ентусиазъм много ученици се включиха в кулинарния празник за приготвяне на пай с изписано числото Пи. В четвъртия учебен час учениците от цялото училище, чрез радиопредаване, се включиха от класните си стаи в игра за откриване на таен плик със задача, решението на която ги доведе до разкриване на интересни факти за това число.

Учениците от VI „б“ и VI „в“ клас през третия учебен час изписаха с телата си забележителната константа на спортната площадка в двора на училището.

Математическо състезание „Шоколадова забава“ събра и петокласници от ОУ „Бачо Киро“ във Велико Търново. Петколасниците бяха разпределени в пет отбора, всеки от които трябваше да реши 5 практически задачи, базирани на учебното съдържание в V клас. По този начин петокласниците показаха придобитите знания и умения за решаване на задачи с проценти и дроби.
В СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново числото Пи отпразнуваха петокласниците. Те се състезаваха, за да покажат кой е по-добрият познавач на тази мистична математическа константа.
В СУ „Максим Райкович“ в Лясковец в празничния ден участваха седмокласниците. Децата от VII „а“ клас изпекоха бисквитки за изненада на участниците от шестите класове, а учениците от VII „б“ клас направиха плакат, в който представиха интересни факти за числото пи.
По случай международния ден на математиката ученици от Търговската гимназия бяха на гости на своите съученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Овча Могила. Домакините ни представиха няколко презентации, с които ни запознаха с интересни факти за числото Пи, а нашите ученици превърнаха математиката в забавление като задаваха математически гатанки и загадки от математическия фолклор.

Снимките са от забавните игри, посветени на числото Пи в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, ОУ „Бачо Киро“ и СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново, СУ „Максим Райкович“ в Лясковец и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Овча Могила.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *