Моето училище, моят клас

Седмица на франкофонията провеждат в Профилираната езикова гимназия

Ученици от френските паралелки в ПЕГ гостуваха с драматизация на „Малкия принц“ във Френския културен институт в София. Пътуването до столицата в края на миналата седмица бе по покана на института и по повод 30-тата годишнина на франкофонията в България. Терминът франкофония е въведен през 1880г. от френския географ Онезим Реклю. С него обозначаваме хората и държавите, в които се говори езикът.
Заедно с една от учителките си по френски Венета Кирякова, осмокласниците Габриела Витова, Гергана Стефанова, Горан Георгиев, Лора Топалова, Тереза Георгиева и Йордан Йорданов, и 10-класникът Виктор Марков представиха откъси от вечния роман на Антоан дьо Сент Екзюпери. Те участваха и в театрално ателие, анимирано от актрисата – франкофон Ина Добрева. Запомнящ се бе и краткият престой в медиатеката на Френския институт, в която разгледаха фонда на библиотеката, направиха 3D – виртуална разходка в катедралата Нотр Дам и имаха време за любимите виртуални игри с меню само на френски.
„Обличаме се по френски маниер“, презентация на символите на Франция, провеждане на благотворителен базар и на забавните игри бинго и кахут, театрална пиеса, музикални изпълнения са част от инициативите по време на Седмицата на франкофонията в Профилираната езикова гимназия. През тази учебна година училището има трима свои представители, допуснати до националния кръг на националната олимпиада по френски език.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *