Пушенето на вейп при тийнейджъри увеличава случаите на тревожност и депресия, сочи проучване

Мнозинството от потребителите на вейп са заявили, че са страдали от симптоми на тревожност или депресия през последната седмица, а повече от половината са обмисляли самоубийство през последната година.

„Едно от предизвикателствата е да се установи кое е причина и кое – следствие“, казва Лорън Уолд, професор в Колежа по медицина към Държавния университет в Охайо. Много от анкетираните млади хора изрично заявяват, че са започнали да използват вейп, за да се справят с депресията – включително една трета от тези, които са пушили марихуана. Това е обезпокоително, казва Уолд, тъй като никой не смята, че пушенето на вейп е здравословна стратегия за справяне с депресията. Уолд, който не е участвал пряко в проучването, е водещ автор на неотдавнашен доклад на Американската сърдечна асоциация (АСА) относно последиците за физическото здраве от пушенето с вейп на наркотици в юношеска възраст.

Все още има много какво да научим, тъй като ползването на вейп е сравнително ново явление, казва Уолд. Ясно е обаче, че има краткосрочни ефекти, включително възпаление на дихателните пътища, повишаване на кръвното налягане и втвърдяване на артериите. Така че младите хора, които употребяват вейп, може да се „подготвят за сърдечни и белодробни заболявания“, казва Уолд. Според него „интригуващото“ в новите данни е, че те свързват използването на вейп с психичното здраве. Резултатите са най-новите в поредица от проучвания, които пораждат опасения относно „епидемията“ от използване на вейп сред младите хора.

Устройствата за изпаряване работят чрез нагряване на течност, която произвежда „пара“. Въпреки че изпаряването не включва дим, то не е безвредно. Младите хора все пак се пристрастяват към никотина и се сблъскват с вредите от този наркотик, които могат да включват ефекти върху развитието на мозъка. Освен това, казва Уолд, течностите в устройствата за изпаряване не произвеждат – противно на общоприетото схващане – „безвредна водна пара“. При нагряване тези течности всъщност отделят над 1000 химически вещества, казва той. Все още не е известно как това излагане може пряко да повлияе на психичното здраве на децата.

Новите открития се основават на онлайн проучване, проведено сред 1921 тийнейджъри и млади хора на възраст от 13 до 24 години.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *