НовиниСветът около мен

Как изкуственият интелект ще повлияе на писателите

Дамян Димитров, 8 клас, ПГСАГ „Ангел Попов“

Какво представлява изкуственият интелект.
Преди да започнем със статията, първо трябва да се запознаем с понятието изкуствен интелект.
Изкуствен интелект/AI (бел.ред. Artificial Intelligence) е свойството на дадена машина да демонстрира качества на човека, като да се учи, да създава, да проучва и да умението да разсъждава.
Какво влияние ще има изкуственият интелект върху писателите?
Изкуственият интелект е често използвано средство в различни сфери включително и нашите телефони (пример – Siri или Google Assistant), колите ни и дори в домовете ни. Едно от най-известните AI средства е ChatGPT, което може да създава от кратки описания на продукти до романи с безброй теми, различни стилове и езици. Появяването на тази технология може да има както положително, така и отрицателно въздействие на писателите.
  Плюсове
AI средствата могат положително да помогнат на писателската индустрия, понеже много от компаниите и хората нямат времето и ресурсите налични за написано качествено съдържание за техния бизнес, обаче с това средство е възможно.
Да не забравяме, че генерира текстовете по нашите желания, което може да подобри резултатите и представянето на самия текст.
Изкуственият интелект помага на писателите да следят алгоритмите и винаги да имат актуални идеи за писане.
По общо казано AI технологиите спeстяват време, ресурси, писането на качествено и актуално съдържание и използват нашите идеи и желания.
Минуси
Нека да не забравяме, че изкуственият интелект има потенциала да заеме мястото на много писатели и копирайтъри. Някои дори ще кажат, че те ще станат “безполезни”, но повечето хора не смятат така, след като AI технологиите все още правят много грешки.
Изкуствения интелект няма истински характер. Нищо не може да замени човешката личност. Те могат да използват само това, на което са научени, докато хората имат голямо количество знания и опит. Хората също умеят да комуникират с емоции, нещо което изкуствения интелект все още не е усвоил.
Въпреки, че може да ни спести време, хората още трябва да имат намеса, защото AI технологиите събират информацията си от различни уебсайтове и те не могат да различават прилагателните. Затова винаги преди да използваме текст, генериран от изкуствен интелект, трябва да преглеждаме текста за смесици от прилагателни или пунктуационни грешки.
Заключение
Колкото и време и ресурси да ни спестява изкуственият интелект, нищо не може да замени човешкия ум, чувства, характер и способността му да размишлява.

Дамян Димитров, 8 клас „Строителство и архитектура“, ПГСАГ “Ангел Попов”

Вижте още от Дамян:

Кортни Хадуин – известността я настига, когато е само на 15 години

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *