Моето училище, моят класМоето хобиНа стадиона

Как безопасно да караме колело във Велико Търново

Незабравим час на класа с двама представители на „Търново ранс – Движение и здраве за всеки“ се проведе в ОУ „Димитър Благоев“. С учениците от 7-б, 7-а, 5-б клас се срещнаха Калин Василев – Калинба и Пламен Геров. Разговаряхме за безопасното каране на велосипед във Велико Търново и околностите, как да се движим с тротинетка, скейтборд.
Беше много интересно. Научих неща, които не знаех, че са задължителни за карането на велосипед – как трябва да преминаваме безопасно по пътя като показваме с ръце, че трябва да сме облечени в светли цветове. Трябва задължително да имаме звънец, фенер и светлоотразител. Прекарах един вълнуващ час!
Анна-Мария Йорданова, 7-б клас: „На мен лично много ми хареса, не само защото можехме на живо да видим обурудването, което те използват, докато карат, показаха ни колелетата си, но  също така, можехме да задаваме въпроси и получавахме отговори от професионалисти. По забавен начин ни представиха и много интересни факти за карането и важните правила“.
Разговаряхме за различните видове велосипеди, техните технически характеристики, възможността да се придвижваш с колело в историческия град.
От анкета стана ясно, че почти 90% от учениците твърдят, че могат да карат, но пък и на много от тях родителите не разрешават, заради опасния интензивен автомобилен трафик в града.
Научихме, че Велико Търново е първият български град, в който Методи Хаджипетков внася първото колело. Тук е бил създаден и първият велосипеден клуб.
Заради големия интерес към велосипедистите, предстои нова среща с тях и шестокласниците от ОУ „Димитър Благоев“.

Пламенна Русева, 7-а клас,
ОУ „Димитър Благоев“

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *