Истински ли са? Южнокорейска момичешка група превзема метавселената

На пръв поглед „Мейв:“ изглежда като всяка друга идолизирана кей-поп група. Разликата е, че

момичешката формация съществува само виртуално

Четирите изпълнителки – Сю, Зина, Тайра и Марти, живеят в метавселената, а техните песни, танци, интервюта, и дори прическите им са създадени от уеб дизайнери и изкуствен интелект.

 

„Когато за пръв път видях групата, за мен беше малко объркващо да кажа дали това са хора или виртуални персонажи. Тъй като често използвам платформи за метавселена с моите приятели, смятам, че мога да стана техен фен“, казва Хан Су-мин, 19-годишен младеж от Сеул.

Почти наподобяващите хора аватари на групата дават начална представа как вероятно ще се развие метавселената, когато южнокорейските развлекателна и технологична индустрия обединят усилията си в новосъздадената технология.

„Мейв:“ е „текущ“ проект за изследване на нови бизнес възможности и намиране на начини за заобикаляне на технологичните предизвикателства, казват създателите на групата от развлекателната компания „Метавърс Ентъртейнмънт“ (Metaverse Entertainment).

Концепцията не е нова в Южна Корея.

През последните десетилетия страната вече е представяла виртуални изпълнители, но нито един от тях не успя да се наложи.

Оттогава обаче южнокорейската технология е постигнала  голям напредък в създаването на виртуални герои. Благодарение на новите инструменти и изкуствения интелект, използвани от разработчиците за изпипването и на най-дребните детайли, изпълнителките от „Мейв:“ изглеждат повече от реалистично.

С помощта на гласов генератор с изкуствен интелект момичетата говорят четири езика – корейски, английски, френски и индонезийски. Те обаче не могат да говорят в отговор на подкани и трябва да разчитат на скриптове, написани от хора.

Гласовете на групата, които звучат в дебютния сингъл „Pandora“, и хореографията в музикалното видео са създадени от хора и обработени чрез технологии за улавяне на движението и 3D генериране на изображения в реално време.

Според експертите

пандемията от КОВИД-19 е подпомогнала развитието на подобни виртуални персонажи,

тъй като много кей-поп компании са се ориентирали към онлайн съдържание, за да задоволят нуждите на феновете, които си стоят у дома.

И макар виртуални формации като „Мейв:“ да пълнят заглавията като новост, въпросите дали те могат да наподобят взаимодействието между истинските групи и техните легиони фенове остават.

Въпреки това създателите на група „Мейв:“ и представителите на развлекателната индустрия са оптимистично настроени за нейния потенциал. „Ерата на метавселената настъпва“, казва продуцент от местна телевизия, която два пъти е излъчвала изпълнение на виртуалния момичешки квартет.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *