Моето училище, моят класСътворено в час

Инспектор от Пътна полиция разказа на седмокласниците за професията на полицая

Интересна и вълнуваща дискусия се проведе в часа на класа на двата седми класа от ОУ ,,Д. Благоев“ с инспектор Георги Василев. Той разказа на учениците, заинтересовани от полицейската професия, че полицай не се става щом навършиш пълнолетие, а още докато сме ученици. Условието е желаещите да бъдат добри и прилежни ученици, да слушат учителите си в училище и да не правят пакости. Ако се спазват тези идеали, то това би помогнало един ден, когато кандидатстват за работа. Полицаят разказа, че всъщност кандидатстването в полицията било лесно – държали се физически изпити, за които желаещите трябва съвестно да се подготвят.
Една от главните цели на посещението на инспектор Василев беше важната тема за безопасността ни на пътя. Каза ни, че трябва да знаем не толкова правата си на пътя, а повече да знаем задълженията – да се пазим, когато пресичаме улиците, да пресичаме на пешеходните пътеки, а също и когато ще пресичаме пешеходна пътека да не се ,,хвърляме“ на пътя, тъй като не се знае дали всеки автомобил ще да спре и ще пропусне пешеходците. Напомни ни и за това, че когато стигнем до пешеходна пътека, трябва да се огледаме и в двете посоки. Едва когато сме сигурни, че няма опасност, чак тогава да преминаваме.
Попита ни какво трябва да направим, когато сме с велосипед и искаме да пресечем улицата. Седмокласник му отговори, че трябва да слезем от велосипеда и тикайки го, да преминем. Инспекторът потвърди отговора и допълни, че дори да се движим с велосипед, пак трябва да се огледаме наляво и надясно. Той отново напомни, че е по-добре, ако виждаме, че има приближаващ се автомобил, който се движи с висока скорост и имаме съмнение, че автомобилът ще спре, по-добре е и ние да спрем. И, когато автомобилът премине, тогава да пресечем. Същото важи и за велосипедистите.
Полицаят препоръча на велосипедистите да управляват колелото си, оборудвани със светлоотразителни жилетки, особено през тъмната част от денонощието. Препоръчителни са и по-ярки дрехи, за да бъдем по-лесно забелязвани от шофьорите.
Разказа още, че през зимата автомобилите не спират така, както през лятото поради лошите условия на пътя и затова е нужно и те да са по-внимателни. Инспектор Василев наблегна и на това, че не трябва да сме със слушалки в ушите по улиците, понеже така тийнейджърите са по-разсеяни и не чуват така добре дали приближава автомобил. Не бива да сме и с качулки на главите, защото и така не виждаме добре около себе си.
Виктор Калицов, 7 а клас,
ОУ „Димитър Благоев“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *