ПГСАГ „Ангел Попов“ почита Левски

В навечерието на отбелязването на 150 години от обесването на Апостола на свободата учениците на ПГСАГ „Ангел Попов“ почетоха делото и заветите на Дякона с инициативи, посветени на живота и делото му.

Началото на тържествената седмица беше поставено с провеждането на два урока в 10 клас, специалност Водно строителство на тема „Биография на Васил Левски“ и в 8 клас, специалност „Интериорен дизайн“ на тема „150 години от обесването на Васил Левски“. По време на тези часове учениците бяха провокирани да разсъждават за това как днес младите хора виждат идеалите на Левски, какво ни е завещал Апостола и за какво се е борил. Уроците бяха подготвени и проведени от ученици под ръководството на техните преподаватели д-р Симеон Недев и Тодор Видиновски. Тези уроци са част от националната инициатива „150 урока за Васил Левски“ по идея на СУ „Васил Левски“, гр. Карлово. Сега нашето училище е част от интерактивната карта, посветена на паметта на Апостола.

През седмицата на информационния екран на гимназията бяха представени презентации, посветени на живота и делото на Дякона, подготвени от участниците в клуб по извънкласни дейности „Родолюбец“ с ръководител д-р Симеон Недев

Електронният звънец оповестяваше начало и край на часовете с песни, посветени на Дякона и създаде допълнителна атмосфера на преклонение пред делото на Великия българин.

На 16.02 – четвъртък – на новопостроената площадка в гимназията ни се проведе турнир по Лъвски скок, в който наследниците на Левски премериха сили. Радваме се, че в състезанието се включиха и млади лъвици и защитиха името на горди наследници на Левски.

В четвъртък група ученици се включи в  среща-разговор с историци за живота, делото и заветите на Васил Левски. Нашите десетокласници Кристиан Дуков и Димана Георгиева работиха със своя преподавател д-р Симеон Недев и представиха презентация на тема „Заветите на Васил Левски“.

На срещата участваха и отличените ученици, участвали  в конкурса „Моят Левски“ организиран от  Община Велико Търново и Общинският детски комплекс. Кристина Георгиева от 8 клас, специалност Интериорен дизайн  се класира на 3 място в раздел рисунка, а Виктория Донева от същия клас заслужи най-високото първо място. Преслава Станева от 8 клас, специалност Интериорен дизайн беше отличена с второ място за своето есе. Учениците ще получат своите награди на 17.02.2023г.

За да се запазят заветите на Апостола и делото му да се помни и в бъдеще, ученици от училищния парламент разказаха приказка и рецитираха стихотворение за Левски на децата от детска градина „Здравец“.

Почитта ни към великото дело на Апостола ще изразим и в събота, когато участниците в клуб Родолюбец, заедно със своя преподавател д-р Симеон Недев, ще поднесат цветя и склонят глави пред паметника на Васил Левски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *