Общински Детски комплекс в Стражица – място за срещи и творчество

 

В Общинския детски комплекс в Стражица има различни клубове – по керамика и приложни изкуства (ръководител Мариела Петрова), изобразително изкуство (ръководител Диана Борисова), театър, танци, литература. Децата, които участват в тях, изпращат своите текстове, рисунки и пластики на ученически конкурси, показват своите постижения на изложбите и тържествата за Коледа и Великден, както и в края на учебната година. В момента в една от залите на детския комплекс има изложба на рисунки на нашите млади художници.

Керамични сърца, изработени в школа „Керамика и приложни изкуства“.

Аз се записах в литературния клуб „Пегас(чета)“ с ръководител Тодорка Цонева преди три години, когато бях в пети клас. Участвам в почти всички литературни конкурси, тъй като темите са вълнуващи и мога да споделя своите мисли и чувства за България, мечтите, любовта, семейството, природата, героите. През есента на 2022 получих и първата си статуетка от националния конкурс „Морето, морето, морето“ за стихотворение. Имам много грамоти от областни и национални конкурси и ще продължавам да творя.

Освен да пишем за ученически конкурси, ние, учениците от литературния клуб, отбелязваме годишнините на български творци. През миналата учебна година – на Ран Босилек, Емилиян Станев и Петя Дубарова. На тези сбирки четем или драматизираме техни творби, научаваме интересни факти за живота им. Видяхме и самата Петя Дубарова в откъс от филма „Трампа“. Тази година отбелязахме годишнините на Асен Разцветников, Петко Рачев Славейков и Алеко Константинов.

В детския комплекс често гостуват художници, писатели и поети. Аз бях на срещата с писателя Александър Секулов, чийто роман „Островът“ бях чела и бях много впечатлена. Получих автограф на две от неговите книги и отговори на много зададени от мен,  въпроси.

През май са традиционните „Каралийчеви дни“ и тогава представяме своите стихове и разкази в малък сборник. Много е приятно, когато млад автор види името си в книга, чете пред публика и му ръкопляскат. Чрез литературата човек може да общува не само с най-близките си, „но и с целия свят“, както ни каза поетът Здравко Пеев. Той ни гостува тази седмица.

Общинският детски комплекс в Стражица е уникално място за творчество и за запознанства с творчеството на писатели и художници.

Илена Пламенова Степанова, 8 клас

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *