Над 5600 седмокласници и десетокласници са заявили желание да се явят на националното външно оценяване по чужд език

Над 5600 седмокласници и десетокласници са подали заявления за участие в националното външно оценяване по чужд език на 14 юни. До 17 февруари те трябваше да заявят желанието си да се явят на тези изпити, които не са задължителни за учениците, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Седмокласниците, избрали да положат тест по чужд език, са 2141, като почти 99 процента от подадените заявления са за английски език и ще бъдат решавани задачи за ниво А2.

На изпит по чужд език в края на десети клас са пожелали да се явят 3546 ученици, като отново английският език е най-често избиран. Близо 1600 десетокласници са подали заявление да положат изпит по английски език на ниво В1, а малко над 1000 – на ниво В1.1. При условие, че получат 60 процента и повече от максималния брой точки на изпита, постигнатото от учениците езиково ниво в съответствие с Общата европейска езикова рамка – А1, А2, В1.1 или В1, се записва в удостоверението им за завършен първи гимназиален етап.

Желание за явяване на изпит по информационни технологии за измерване на дигиталните им компетентности са заявили и 2044 десетокласници.

На изпитите от национално външно оценяване по български език и литература и по математика тази година се очаква да се явят над 62 000 седмокласници и над 51 000 десетокласници. Изпитите са на 13 юни и съответно на 16 юни, като началото им за седмокласниците е в 9:00 часа, а за десетокласниците в 11:00 часа.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *