Лично творчество

Моят Левски

        Васил Левски е народен дух, живеещ в сърцата на всеки българин. Той вдъхновява всеки един от нас по различни начини и е наш герой. А защо той е първата личност, за която се сещаме, когато чуем думата революционер? Какво значение има за нашата история, че на негово име да са кръстени много училища, читалища, стадиони и дори градове?

Васил Левски, наричан „Дяконът“, е един от най-видните български народни будители. Той е известен символ на смелост, хитрост и любов към родината. Показва истински дух за борба и желание за свобода. Неговите героични дела и жертви в името на България му предоставят почетно място в нашата история. Идеалите му за държавата ни стоят живи и до днес. Образът му е известен навсякъде по света и ни изпълва с гордост и възхищение.

Апостолът на свободата – с това име живее още споменът за Левски, обрекъл живота си в служба на отечеството, когато робските сърца повярвали са в свободата, когато огнените му слова, са слушали дори децата.

Като много други революционери, той посвещава живота си на борбата за свобода от турско робство. Тогава какво го прави по-различен от останалите? Според много историци, са оставените от него думи, познати като завета му за „Свята и чиста република“. Дяконът не просто мечтаел за свободна държава, но и за свободен народ. Независимо от техния етнос, раса или вярвания – всички заслужавали равни права.

Васил Левски…Най-светлият образ в нашата история! Той преобръща времето и го прави свое, доказвайки пред света, че българинът носи у себе си жаждата за свобода и справедливост.

Левски е силно почитан и в днешни времена. Той е един от първите възрожденски герои, представени пред малките българчета в училище. Но защо е толкова силно вграден в образователната ни система? Ами всички могат да се съгласят, че служи като важен пример за деца и възрастни.   Неговата история е много повече от вдъхновяваща. Той започва като обикновен човек, от нормално семейство и с изгарящо желание за свобода.     После следват редица постижения, като включване в редица чети, основаване на ВРО, правене на реформи в БРЦК и много други. Въпреки това, неговата история не завършва с добър край, а с предателство и трагична смърт.

„Аз съм посветил себе си на отечеството си….. да му служа до смърт и да работя по народната воля.“

Затова и „моят“ Левски е героят, който почитам, уважавам и обичам. „Моят Левски“ е безсмъртен и винаги ще стои до нас, за да ни напътства през трудните времена. Всеки може да има различно изградена престава за него, важното е никога да не го забравяме, както той не би забравил нас.

 

Михаел Михов, СУ „Вела Благоева“, VIIА клас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *