Как да се освободим от зависимостта от интернет и електронните устройства

Какви са съветите ви към децата, които прекаляват с игрите в интернет и стоенето пред екраните, какви са въпросите, с които тийнейджърите идват при вас, идват ли деца, тормозени от свои съученици  – това бяха част от въпросите, които ние, децата от клубовете „ТВ В мреж@та“ и електронно списание „В мреж@та“, зададохме на психолога Виржини Стефанова. Тя гостува в ОУ „Димитър Благоев“ и ни разказа за професията си, за това, че работи с деца и тийнейджъри. Поканихме я по повод проекта, по който работим, за опасностите в социалните медии и как да ги избегнем.

Интересен ни беше случай от практиката на Виржини, при който едно момче само установява, че стои твърде много пред телефона си, разбира, че е развил зависимост, пристрастяване и има лоши отношения с родителите си. Психоложката ни разказа, че той е станал раздразнителен, не спи и не се храни достатъчно (защото прекаляването вреди и на тялото ни), страдат очите му, зрението му е изморено, засилва се чувството му на тревожност, става силно зависим от електронните устройства. Един от съветите беше родителите да поставят ограничения на децата, защото сме малки и не можем да се самоограничаваме.

Един от интересните въпроси, които психоложката ни зададе, беше: „Ако приемем, че Вие сте телефоните, когато се изтощите, с какво се зареждате?“. Отговорите бяха най-разнообразни – „Гоня кучето, докато ми кажат да спра“, „Ям“, „Довършвам си гоблена“, „Карам колело“, „Свиря на гайда“, „Играя настолни игри, но само ако мама и татко поискат“. Друг въпрос, който ни накара да се замислим, беше имаме ли близък човек, с когото споделяме при възникнал проблем. И тук отговорите бяха различни – „сестра ми, мама, приятелка, а се оказа, че най-често това е баба“. А когато ни липсва такъв човек или се срамуваме, разбрахме, че психологът може да помогне със съвети.

Взаимоотношенията с родители, приятели, съученици са най-честият проблем, за който тийнейджърите търсят Виржини. Често тя ги учи как да отстояват границите си, да изградят умения, с които да се защитават. Сподели с нас, че всеки има ресурси в себе си, които трябва да открие и да си помогне.

Някои от съветите към децата, които имат проблеми със зависимостта към интернет, са да търсят силните си страни, за да подобрят самочувствието и самооценката си, да се научат да признават за проблемите си и да поискат помощ. Една от техниките на Виржини Стефанова е да използва арт-терапия, и по време на творческия процес да разговаря с децата и тийнейджърите.

Срещата в нашето училище се проведе като част от планираните дейности по Националната програма „Иновации в действие“ и проекта на ОУ „Димитър Благоев“ „Социалните медии – образование в мрежата“. Тази година темата е „Колко и какво е твърде много?(в интернет)“.

Ивета Eросалимова, 7-б клас

ОУ „Димитър Благоев“, Клуб „ТВ В мреж@та“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *