НовиниСветът около мен

Децата от 3 до 16 години избират своите книги в 11-ото издание на наградата „Бисерче вълшебно“

В краткия списък тази година ще се включат 81 книги за деца и тийнейджъри

Започна гласуването в единадесетото издание на Националната награда „Бисерче вълшебно“ – единствената българска награда, чието жури са децата.
Целта, която си поставя Фондация „Детски книги“ – организатор на инициативата, е да насърчи четенето и да повиши функционалната грамотност на подрастващите. За пръв път на гласуване ще бъдат подложени книги, оценени от два панела на жури и включени в кратък списък.
„Всяка година получаваме голям брой номинации от издателствата, но в единадесетото издание отбелязахме необичаен ръст – цели 166 книги се включиха в надпреварата. Въвеждането на кратък списък с по-малко книги във всяка категория ще улесни децата да четат повече и да изберат своите фаворити по-лесно“, споделя Валентина Стоева, председател на Фондация „Детски книги“.
Тази година децата на възраст от 3 до 16 години ще могат да отличат своите най-предпочитани книжки измежду 81 художествени и нехудожествени заглавия – най-добрите книги на българските издатели за 2022 г., включени в краткия списък. Заглавията са разпределени в 6 категории:
• „Буболечета“ (художествени, 3-5 г.)
• „Откриватели“ (художествени, 5-7 г.)
• „Изследователи“ (художествени, 8-10 г.)
• „Мечтатели“ (художествени, 11-13 г.)
• „Майстори“ (художествени, 14-16 г.) и
• „Нещотърсачи“ (нехудожествени, 3-16 г.).
Тази година сред първоначално подадените номинации книгите от български автори са 61, а 21 от тях продължават в надпреварата за детския вот.
Формата за гласуване в сайта www.biserche.com вече е отворена до 23:59 ч. на 23 април 2023 г. Всеки гласувал участник ще получи по имейл грамота за почетно жури.
Повече за наградата „Бисерче вълшебно“ можете да откриете в уебсайта www.biserche.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *