Моето училище, моят класНовини

Американският колеж „Аркус“ е в топ 10 по природни науки

Професионалната гимназия „ АК-АРКУС“ във Велико Търново влезе в ТОП 10 на ХХ Национално състезание по природни науки и екология, което се проведе в Копривщица. Форматът на националното състезание включва постерна изложба и защита на изследователски проекти на ученици от различни възрастови групи.
ЧПГ „АК-Аркус“ беше представен с два проекта.
Проектът на Гаяне Погосян и Ивана Стоянова от 10а клас „Химия на ароматите“ представи изработени от учениците ароматни свещи и приложението на ароматерапията в различни сфери на живота. Проектът беше класиран на 9-то място сред 43 отбора във Втора възрастова група (VIII-XII клас) и получи оценка отличен 5.75. Ръководител на проекта е г-жа Веселка Недкова, преподавател по химия и опазване на околната среда.
Авторският проект на Мария Арсова и Бояна Комсийска от 10в клас на тема „Българските традиции в съвременните биотехнологии“ получи оценка много добър 5.25. Проектът представи ръчно изработени глинени съдове за биотехнологично получаване на българско кисело мляко и научно изследване на фактори, които влияят на неговото качество. Ръководители на проекта са г-жа Силвана Табакова – преподавател по химия и опазване на околната среда, и г-жа Джена Стайкова – преподавател по биология и здравно образование.
Защитата на проектите и на двата отбора от ЧПГ „АК-Аркус“ беше високо оценена от Националната комисия за тяхната изключителна креативност и приложени знания и експериментални умения от авторите на проектите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *