НовиниСветът около мен

Какво четат тийнейджърите: Алеко Константинов, Йордан Радичков и Иван Вазов са най-търсените автори в РБ „П.Р.Славейков“

Алеко Константинов с неговия безсмъртен „Бай Ганьо“, „Ние, врабчетата“ на Йордан Радичков, историческият роман „Под игото“ на Иван Вазов са сред най-търсените книги от тийнейджърската аудитория на Регионалната библиотека „П.Р.Славейков“ за миналата година. А читателите – бъдещи тийнейджъри, най-често са избирали да четат „Патиланци“ на Ран Босилек.
В класацията „любими заглавия“ влизат още и „Принцът и Просякът“ на Марк Твен и „Старогръцки легенди и митове“ на Николай Кун, „Моето семейство и други животни“ от Джералд Даръл и т.н.
През отминалата 2022 година РБ „П.Р. Славейков“ бележи ръст в броя на най-младите регистрирани читатели. Те са 4523. За сравнение през 2021 г. новите читатели са 2693, като е важно да се отбележи, че тогава съществуваха сериозни ограничения, въведени заради пандемията от Ковид – 19. Физическите посещения също отчитат положителен ръст при малките читатели. През изминалата година те са били 13 308, а през 2021 г. – 12 470.
Най-малките читатели са Симеон Стефанов, който е само на два месеца и е записан от своята майка и баба, както и Самуил Колев – на една годинка.
Бъдещ тийнейджър е и най-активният читател за 2022 г. – Теодор Асенов, който е взел общо 712 заети книги. Следва го Габриел Николов с 448 заети книги.
През отминалата година в РБ „П. Р. Славейков“ по традиция се провеждаха различни културни мероприятия, свързани с детската аудитория. В началото на април във филиал „Бузлуджа“ бе изнесена беседа от колегата Николай Колев на темите „Професия библиотекар“ и „Как се лекуват болни книги“ на най-малките.
По инициатива на детския отдел „Славейче“ през март бяха поканени 18 деца от Запорожие заедно с техните родители. По време на гостуването им те имаха възможността да видят оригиналния „Рибен буквар“ на Петър Берон и редица ценни старинни издания от фонда на библиотеката.

снимки: pixabay.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *