НовиниСветът около мен

Стефани Витанова: „Книгата е врата към друго измерение, в което човек е свободен да бъде себе си“

Александра Хаджиева, 9 „в“ клас, СУ „Емилиян Станев“

Стефани Витанова е създател на съдържание, достъпно в ютуб. С аудиторията си от 8000 абонати, нейният канал официално е най-големият канал за книги в България. В него тя дава мнения и препоръки за книги и показва отношението на читателите към тях.

– Стефани, как ти дойде идеята да започнеш да публикуваш съдържание в ютуб?
– Беше преди доста години. Тъкмо започвах първи семестър в университета и установих, че няма с кого да си говоря за книги. Така се роди идеята да създам място в YouTube пространството, където да споделям повече за книгите, които чета и да намирам хора, които обичат четенето поне колкото мен.

Стефани Витанова

– Трудно ли се поддържа ютуб канал за книги и какви съвети би дала на човек, който иска да се занимава с това?
– Книжните видеа определено не са видеата, които достигат до масовата публика, стават viral и ти носят гледания и последователи. Но това е проблем, само ако си започнал да правиш видеата си с такава цел. Според мен, хората силно надценяват гледанията. Това, че някой гледа нещо, не означава, че се ангажира с него. Моята идея беше да успея да повлияя на по-младите момичета и момчета, които са все още в търсене на своята идентичност, да посягат по-често към книгите, вместо към нездравословни занимания или токсични взаимоотношения. Ако дори един тийнейджър е избрал да прочете книга, пред това да отиде на купон и да се напие, то моят труд има смисъл.  Не е трудно, но изисква енергия, време и отдаденост. Разбира се, много четене, умения за снимане, поведение пред камера и познания за различни програми, с които се обработва. Съветът, който мога да дам, е, ако ви се говори за книги – говорете за книги. Нищо друго не Ви трябва, освен желание да четете и да споделяте емоциите си от книгите.
 – Кое е нещото, в което намираш вдъхновение и мотивация да се занимаваш с ютуб?
– Най-хубавият комплимент, който моите последователи ми правят, е, че ги вдъхновявам да четат. Това е моята мотивация. Да знам, че след като някой е изгледал мое видео, е бил вдъхновен да прочете книга, страница, ред. Пожелал е да отиде в книжарница или да поговори с приятел за любим автор. Освен това, аз не мога да не чета. То е все едно да спра да дишам. А когато чета, искам да говоря за прочетеното и да споделя на целия свят колко прекрасни заглавия има.
–  Срещала ли си неразбиране в хората за това, че четеш и публикуваш съдържание на тази тема и ако да, как отговаряш на хейта им?
– Не мисля, че трябва да давам такива отговори. Просто с тези хора имаме различни виждания, опитност и ценностна система. Ако някой няма желание да ме разбере, то той има това право и няма смисъл да го убеждавам в каквото и да е. Както е казал Тодор Колев: „Няма как да обясниш нещо на човек, с когото ви делят два вагона книги“. Хейтът репрезентира единствено вътрешното състояние и възпитание на човека, който го употребява. Той няма нищо общо с онзи, към когото е насочен. Всеки сам носи отговорност за вътрешния си свят.
–  Как ти дойде идеята да добавиш към съдържанието на канала си и видеа за езика на тялото? (Аз също се интересувам от тази тема:)
–  Имах желанието да внеса малко разнообразие в  канала,  а това е тема, която смятам за полезна и която би влязла в употреба на много хора както в работата, така и в личния им живот.
–  Как би се обърнала към тийнейджърите и децата, според които четенето е безинтересно и е загуба на време?
–  Бих им казала, че книгата може да бъде врата към едно друго измерение. Измерение, в което човек е свободен да бъде себе си, да обича, да страда, да съпреживява и изживява по няколко живота едновременно. Това няма как да бъде загуба на време.

Александра Хаджиева, СУ „Емилиян Станев“, 9 „в“ клас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *