НовиниСветът около мен

Развихрете въображението си в националния конкурс „Карта на моя бъдещ свят“

Афишът на конкурса, снимка: УАСГ

„Карта на моя бъдещ свят“ е темата на тринадесетия национален конкурс за детска карта, организиран от Българската картографска асоциация (БКА) в сътрудничество с Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), съобщиха от УАСГ и отправиха покана към децата да се включат с рисунки, изобразяващи визията им за света, в който предстои да живеем.

Участниците ще се състезават в четири възрастови категории. Рисунката трябва да съдържа ясно послание, както и задължително картографско съдържание (изображение на целия свят или на голяма част от света, подходящи условни знаци, цветове, надписи и др.), пречупено през уникалния поглед и въображение на детето. Крайният срок за получаване на картите е 1 март 2023 г.

Шестте най-впечатляващи рисунки ще участват в изложба по време на 31-ата Международна картографска конференция в Кейптаун, Република Южна Африка и ще представят България на Международния конкурс за детска карта на света „Барбара Печеник“ 2023. Организиране на експозиция се предвижда и в Архитектурния факултет на УАСГ, където над 20 деца ще бъдат отличени с награди. Победителят на национално ниво печели и графичен таблет за рисуване, уточняват от висшето училище.

Международната картографска асоциация е една от малкото професионални организации, които активно дават поле на изява на най-малките граждани на света. Международният конкурс е основан през 1993 г. на името на канадски картограф, посветила дълги години на работата с деца.  Провежда се на всеки две години, като от началото на участието си почти във всеки конкурс България е отличена с награда. В столицата на Япония, Токио (2019), страната ни заема първо място в четвърта възрастова група (13-15 години), а рисунката е една от шестте, представени пред японското кралско семейство. Първо място в категорията до 6 години печели българско дете и във Флоренция, Италия (2021).

Подробни указания и адрес за изпращане на рисунките: на интернет страницата на БКА.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *