НовиниСветът около мен

Мълчаната вода – вълшебството в различните български ритуали

Мълчаната вода, според както го пише в дебелите етнографски книги, е един от особено вълшебните моменти в различни ритуали в българската традиция. Поверията казват, че мълчаната вода се налива рано при зори от три сладки извора от млада булка, облечена в сватбени дрехи. Нарича се мълчана, защото девойката я носи в пълно мълчание от изворите до мястото, където ще я използва. А мълчи, за да не избягат магическите сили на водата.
За българите в древността дните по Водици (5, 6, 7 януари) са били последните дни от годината. На 5 януари е първият ден на Водици, ден, в който прадедите ни са правили мълчана и наричана вода.
На 6 януари е денят на мъжката енергия, когато момчетата и мъжете се къпят в студена изворна вода за здраве и сила. 7 януари е свързан с женската енергия, когато жените и момите се къпят в студената вода за здраве и плодородие.
Това са силни дни, пречистващи ни от изминалите преживявания. Наричани са още и дни на магия, в чийто период можем да се самоорисаме с благодат.
На Нова година, Васильовден, Гергьовден и Еньовден в мълчана вода се топят китки цветя, завързани със сребърни накити. Така се гадае за здраве, плодородие, любов и сватба. С мълчана вода някога са посрещали невестата в новия ѝ дом. С мълчана вода са наричали и бебетата още в първите дни след раждането им.
С такава вода се замесва хляба на Гергьовден. С мълчана вода, която е пренощувала в глинен съд под открито небе, се пръска къщата на Еньовден, за да бъдат изгонени болестите.
Мълчаната вода пази от уроки, черна магия и всякакво зло. Тя привлича любовта, с нея русалиите лекуват от самодивска болест. За всяка от тези магии в народната традиция си има ритуал, който се спазва стриктно, за да се сбъдне магията.
Информация и снимки: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *