На учителя с любов

Мариана Пенчева: „За мен магията се случва всеки ден, защото училището е място като никое друго“

 

Ивелина Николова, 7 „б“ клас, ОУ „П. Р. Славейков“

Днес искам да ви разкажа за госпожа Мариана Пенчева – педагогически съветник в нашето училище ОУ „П. Р. Славейков“ във Велико Търново. Тя е от град Габрово. Средното си образование завършва в Национална Априловска гимназия, с профил История. След това е учила философия, право и психология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. От 2017 година тя работи в ОУ „П. Р. Славейков“.
Носител е на наградата „Константин Величков“ за 2022 г., а преди това и на отличията „Жена на десетилетието“, „Достойните българи“ и „Бяла лястовица“.
Името ѝ можете да откриете и в учебника по история и цивилизация за 9 клас. Аз още не съм чела този текст, но зная, че за нея разказват в частта „Българи, носители на наградата „Европейски гражданин на годината”. Тя е номинирана за това отличие от евродепутата Георги Пирински през 2016 година заради героичната й постъпка да приюти в дома си девет деца от социално слаби семейства. Именно журито на конкурса „Европейски гражданин на годината” определя постъпката на г-жа Пенчева като героична.

 

– Г-жо Пенчева, разкажете ми любима история с децата, която няма да забравите?
– През първата ми година в училище с учениците се занимавахме с театър и направихме заедно една незабравима пиеса – „Мадам Ваше Въображение“. Всички се забавлявахме много, създадохме си сами декорите, костюмите и я изиграхме на сцената на фестивала „Малкият принц“. Беше вълнуващо.
– Кои са Вашите супер сили?
– Моите супер сили са търпението, дипломатичността, упоритостта и това, че обичам да помагам.
– Кога разбрахте, че децата са Вашата кауза?
– Аз съм от щастливците, които сравнително рано са разбрали каква е мисията им в живота. Още на 6 години исках да стана учител, това ми е детската мечта.

– В училище Вие водите две групи за традициите и добротворчеството, затова искам да Ви попитам, какво са за Вас традициите и защо са важни обичаите и миналото?
– През учебната 2022-2023 съм ръководител на две групи по „Традиции, нравственост и добротворчество“. Българските традиции и обичаи са част от моето семейно възпитание и аз съм отрасла с тях. Вярвам, че те трябва да се пазят и да се предават от поколение на поколение, защото именно те ни съхраняват като народ. Човек, който познава своето минало, може да живее достойно в настоящето и да има добро бъдеще. Освен това, аз уча децата на ценности, говорим си за уважението, толерантността, състраданието и творим добрини.
– Какво е за Вас учителската професия?
– Винаги съм обичала и уважавала своите учители и ми се е искало да бъда като тях. Избирайки учителската професия, за мен магията се случва всеки ден, защото училището е място, като никое друго и там се учим един от друг ежедневно – ученици и учители.

Ивелина Николова, 7 „б“ клас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *