Измислиха умна платформа срещу преписвачите

Платформа, която да пести на учителите време за създаване и проверка на тестове, като им позволява да се ефектна и срещу преписвачите. Платформата е СмартТест и е създадена от български програмисти. Алгоритъмът може да предложи различни варианти на тест, дори за всеки един ученик, и да помогне за анализите, изисквани от Министерството на образованието и науката.
СмартТест работи с 53 училища в България при постоянно растящ интерес, който се е засилил по време на пандемията. Голяма част от учителите, които я ползват, са споделили, че драстично са спаднали опитите за преписване.
„Много лесно учениците могат да получат различен вариант на подредба на теста или различни въпроси на теста. Могат да виждат само един въпрос на страница, без право да се връщат назад. Учителят може да задава колко минути и секунди има детето за всеки един въпрос. Когато ученик започне да решава тест, ако опита да отвори друг прозорец, за да потърси информация или да препише, платформата го предупреждава, че ако го направи пак, тестът ще бъде автоматично предаден“, казва основателят на СмартТест Александър Попов.
Системата е възможно да допусне грешки при генерирането на въпроси от учителите или да бъде прекомерно стриктна с оценките, но това може да бъде коригирано от учителите. Докато проверяването е автоматично, то става по предварително зададена от учителите скала за оценяване.
По информация на Bulgaria ON AIR

снимки: https://pixabay.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *