НовиниСветът около мен

Избираме знаковите думи на 2022 г. за България, включете се и вие

ТийнБорба ви предизвиква да обсъдите тази интересна тема с приятели, а защо не да предложите на учителите да направите това в час. Разкажете ни как преминаха тези обсъждания и кои, според вас, са знаковите думи на отминалата година

Избираме знаковите думи и изрази на 2022 г. в широко допитване. За втора поредна година може да дадем вота си за най-важните теми, които са занимавали обществото ни през изтеклите 12 месеца. Анкетата „Думи на годината с Как се пише?“ дава възможност на всеки член на обществото да гласува и така заедно да определим и обсъдим ключовите за нас въпроси, съобщиха организаторите на инициативата.

От 4 до 11 януари се събират предложения, а жури от дългогодишни наблюдатели на обществените процеси ще помогне за отсяването на финалните десет думи и изрази, от които с общо допитване в периода 16-21 януари ще се изберат първите три.

След успешната кампания за 2021 г. организаторите – д-р Павлина Върбанова, създателка на платформата за грамотност „Как се пише?“, и Доротея Николова, учителка по български език и литература и журналистка, са още по-уверени, че е необходимо да знаем и разбираме какво ни води и как избираме посоката като общност. А езикът и думите са наше огледало дори когато не успяваме сами да се видим добре в него.

Анкетата „Думи на годината“ се провежда на платформата за грамотност „Как се пише?“, на страницата във Facebook и в Twitter. Тя, както и миналата година, преминава през три етапа. В първия – от 4 до 11 януари – всеки има възможност да даде своите предложения за думи на годината тук и тук.

По информация от БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *