Моето училище, моят класСътворено в час

Деветокласници правиха композиции с многостени и календари

Представяме ви нашите пространствени композиции с многостени и календари – додекаедри, които изработихме по проекта „Многостени“. Работихме две месеца заедно с учителите ни по математика – Митка Ангелова, по комбинаторика – Маргарита Рачкова, по изобразително изкуство – Галя Хаджиатанасова и по графичен дизайн – Галя Георгиева и Венцислав Цонев.
Трябваше да изработим първо многостени, което учим по математика. След това имахме задача да създадем илюзия за пространство, което ще рече да нарушим равнината, за да се получи триизмерен обект. Това е част от учебната програма по предмета „Комбинаторика“. В процеса на проекта правихме и други фигури, но в крайна сметка голямата цел беше свързана с това да създадем пространствена композиция, което си е сложна задача. Трябваше да рисуваме, да работим на компютър и така обединихме и часовете по изобразително изкуство и графичен дизайн.
Беше много интересно и на моменти трудно да извървим всички стъпки и да направим всички задачи. Но в крайна сметка успяхме да изработим и нашите календари – додекаедри. Има пет такива, защото екипите в класа ни бяха пет и всички календари са на различна тематика. Да уточним, че додекаедър е фигура с 12 стени, точно колкото са и месеците в годината. Ние бяхме разпределени така че да не работим с приятелите си, което в началото леко ни стресна, защото съученици, с които почти не си говорим. Обаче това се оказа вълнуващо предизвикателство, открихме се един друг, научихме се да си говорим и да се слушаме.
Всеки в екипа имаше конкретна роля и ролите също бяха условие в проекта. Така във всеки отбор имаше фотограф, писател-документалист, работник, лидер и говорител.

Светлозар Андреев, Даяна Николова, Диляна Горанова,
Светлозара Джорджина, Ралица Тоцева, IX „в“ клас, СУ „Емилиян Станев“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *