Време за купонСветът около мен

Знаете ли защо Китайската нова година е толкова червена?

За съжаление, в Китай няма такъв празник както в Европа, но Китайската нова година също е изключително интересен празник. Сега ще ви разкажа.
Китайската нова година е уникален празник и неговия произход е много специален. За да разберем историята на Китайската нова година, трябва да се върнем в един мит. Този мит казва, че преди много, много години е имало гигантско чудовище, което всяка година разваляло живота на хората.
Но се появил един силен човек, който казал, че могат да победят чудовището. Само трябва да ползват червени флагове, червени кърпички и така нататък – все червени неща, и ще го изгонят.
Хората хем вярвали, хем се съмнявали, но решили да пробват и за една Нова година сложили навсякъде много червени неща. Каквото се сетили. В мига, в който чудовището погледнало към червените предмети, избягало. Затова Китайската нова година се нарича още „червен празник“.
Всеки родител дава на децата си и на близките деца червен плик, в който събира малко пари. Децата взимат парите и си купуват каквото искат.
За съжаление моята майка не всяка година ми дава такъв плик, но това не е толкова важно.
Важно е на Нова година всеки човек, който си има семейство, да се връща в семейство си и всички заедно да приготвят „вечерята за среща“. За мен това е по-специално, защото ние, когато празнуваме, имаме една торта повече. Разбирате ли защо? Защото имам рожден ден!
На втори януари всичките отиват да посетят близките си или приятелите си и така е чак до 30 януари. После, до средата на февруари, всичките играят и всяка вечер палят фойеверки. След средата на февруари, празникът свършва. Всичко това наричаме „пролетен празник“.

 

Аз още помня 2018 година. Тогава, на 30 декември, всички ученици в Китай имат специални контролни по всички предмети. Последният тест е по математика, за който имаме два часа. Влакът ни за вкъщи тръгва в 5:00 часа, така че трябва да съм готов с контролното до 3:30 часа. Аз обаче го реших за 10 минути. И за първи път се класирах на първо място по математика с 91 точки от 100 възможни. Казах си, че следващият път ще имам 100 точки и ще разбия на парчета математиката.
Когато се прибрахме с майка ми у дома, там вече ме чакаше моят брат, с когото сме световни рекордьори по най-бързо нареждане на лего от 10 000 парчета. Двамата с него правим и смешни видеоклипове в китайския тик-ток.
На другия ден, цялото семейство отиваме на къщата на баба ми, която живее на село. Там аз, брат ми и двама приятели получихме червен плик. Направихме си състезание, за да се забавляваме и да решим как ще разпределим паричките в плика. Купихме си разни неща, много се смяхме, На следващата вечер палихме фойерверки.
Всъщност, в Китай има две нови години. Едната е на първи януари, а другата, по-голямата, всяка година е в различно време заради китайския календар. И всяка година има различен животински символ – тигър, заек, дракон, мишка…
През 2023 г. Новата година в Китай е на 22 януари в неделя. По китайското летоброене настъпва 4721 г., а по зодиакален знак е Воден заек.

Женянг Ли

6 „а“ клас, ОУ „Димитър Благоев“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *