Ученическите ваканции и почивните дни през 2023 г. вече са известни

Не един, а пет дни ще бъде междусрочната ваканция за учениците през 2023 г. – от 1-ви до 5-и февруари включително, е решението на Министреството на образованието и науката. Всички – от I до XI клас, ще имат пролетна ваканция от 8 до 17 април, а зрелостниците ще почиват по-малко – от 12-и до 17-и април (сред тях са и дните, когато празнуваме Великден). На 6 февруари започва вторият учебен срок, който за дванадесетокласниците приключва на 16-и май.
За най-малките, учениците от I до III клас, учебната година приключва на 31-ви май. Учениците от IV до VI клас ще учат до 15-и юни, а връстниците им в спортните училища – до 30-и юни.
До 30 юни учат и учениците от VII до XI клас. В периода от 1-ви юли до 30-и август всички, които учат в професионални или дуални паралелки, имат допълнителни две или четири седмици за производствена практика.
Държавният зрелостен изпит по български език и литература за дванадесетокласниците е на 19-и май, а на 23-и май ще са вторият задължителен зрелостен изпит и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация.
Националното външно оценяване по български език и литература за четвъртокласниците е на 29-и май, а по математика – на 30-и май. На 13-и юни е националното външно оценяване по български език и литература в края на VII и X клас, а на 16-и юни е оценяването по математика. На 17-и юни е изпитът по чужд език, а на 19-и – измерването на дигиталните компетентности.
Дните за матурите 19-и и 23-и май са неучебни, както и тези, в които ще има НВО – 13-и и 16-и юни. 25-и май също е определен за неучебен, но е присъствен ден за училищни, просветни и културни дейности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *