Новини

Ученици разработиха проект за самоучител на електронната Менделеева таблица

Деветокласниците Стивън Христов и Никола Николов от Хуманитарна гимназия в старата столица разработиха проект за самоучител на електронната Менделеева таблица, който може да бъде приложен във всяко училище, проявило желание, заради отворения СОРС код и интегрирането му в интернет среда.

Проектът ще бъде доразвит и подобрен в близко бъдеще, за да се доближи до реалната учебна среда. Идеята им на практика е вариант за оптимизиране на часовете по химия като част от учебната програма, предвидена за професия лаборант в най-старата великотърновска гимназия.

Учениците разработиха проекта под ръководството на учителя си по математика и информационни технологии Стефан Стефанов, за да участват в Националния турнир по информационни технологии, който се проведе в София за 21-ви път. По време на турнира бе реализирана практиката „ученици споделят с ученици“, а времето, прекарано в София, деветокласниците използваха и за отмора, като обменяха идеи със своите опоненти от цялата страна. Реалната полза за тях бе в подобряването на СТЕМ уменията им чрез използване на дигиталните платформи. Стивън и Никола осъществиха и неформална среща с един от отличниците на гимназията от випуск 2022 г. Виктор Бонжолов, който продължи образованието си в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *