Трапезата на Бъдни вечер

Всичко, което хората слагат на трапезата за Бъдни вечер, е свързано с това, което ражда земята. Задължително трябва да има жито, пуканки, плодове. Ястията са постните и са нечетен брой. Трябва да са най-малко 7, но може да сложите и девет. В някои райони на България, на трапезата се слагат 11, някъде и 12 броя, колкото са месеците в годината.
И ето някои от ястията, които винаги има на трапезата на Бъдни вечер: содена питка, сарми с кисело зеле, пълнени чушки с боб, тиквеник, запечен боб, орехи, чесън, мед.
На Коледа до хляба застава месото. В старата ни традиция има нещо много интересно, което ние вече сме позабравили. Понеже свинското е тежко месо, преди да хапнат от него, след 40-дневен пост, хората са хапвали печено врабче, което е пожелание младите да летят като врабчето, а на старите да им е леко като на врабчето. На българската коледна трапеза обезателно се е слагала и печена кокошка.
Имало е сладка баница, която в градската култура се превръща в сладки и торта, пресни плодове и сред тях на най-голяма почит е била ябълката. Тя в родната традиция е райският плод.
На Коледа се ходи на гости по старшинство и задължително при кръстниците с хляб, печена кокошка и вино или това са тялото и кръвта христови.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *