Светът около мен

Преди век търновци посрещали Нова година с балове

Знаете ли, че някога, примерно преди повече от 100 години, търновци посрещали всяка Нова година като същински европейци – с офицерски бал и благотворителност. Толкова бляскави били тези офицерските балове на 18-ти Етърски пехотен полк, че споменът за тях е жив и до днес.
Първият новогодишен бал по европейски маниер е бил организиран от Туристическо дружество „Трапезица“. Годината била 1903-та. Всъщност тогава организаторите замисляли бала просто като събитие за събиране на пари, които щели да бъдат вложени в облагородяване на паметник.
Явно офицерите са успели да съберат нужната сума, защото всяка следваща година, коледно-новогодишните балове на туристическото дружество били все благотворителни. Веднъж за почистването на Търново, после – за залесяване. Но най-често офицерите събирали пари за офицерски семейства.
Офицерските благотворителни балове били наистина светски събития и до  тях били допускани малко и все избрани хора. Защото някога офицерите били част от елита на обществото. Затова и да получиш покана за това събитие, е било въпрос на престиж и авторитет. А и поканените трябвало да си осигурят специален облекло.
С подбора на хората, които ще получат покани, започвала и подготовката на бала. Те получавали натруфени покани и от този миг вече знаели с каква точно униформа трябва да отидат на събитието. А там пиели вино в кристални чаши и хапвали в сребърни сервизи. Военният оркестър свирел маршове докато млади офицери в бели кители влизали в ролята на стюарди.
Най-старшият офицер на бала давал начало на тържеството, но празникът ставал истински бал, когато той напускал залата и останалите офицери започвали да танцуват на воля.

Снимки: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *