Новата година е най-древният от всички съществуващи празници

Вярвате или не, но хората празнуват посрещането на Новата година от преди 4000 години. Всичко започнало с организирането на празненства около първия ден на новата година, което било пролетният празник Акиту, в Древен Вавилон и други градове в Месопотамия. Празникът представлявал молебен към боговете за опрощение на греховете през изминалата година и за благословия за в бъдеще.
По време на разкопките на египетските пирамиди археолозите намерили съд, на който било написано „Начало на Новата година”. В Древен Египет настъпването на Новата година било по време на разлива на река Нил, което се случвало към края на септември. Това събитие било много важно, защото благодарение на него в пустинната земя се раждала реколта.
За римляните новата година първоначално започвала от 1 април – деня на встъпване в длъжност на новоизбраните консули. Но през 153 г. пр. Хр. избухнало голямо въстание против римската власт и този бунт налага консулите, като главнокомандващи армията, да заемат постовете си предсрочно на 1 януари. Този прецедент се превръща в традиция. С промените в календара, направени от Юлий Цезар, а най-вече, чрез въведения от него през 45 г. пр. Хр. Юлиански календар, промяната става окончателна. На 1 април започва да се празнува „лъжливата“ нова година и постепенно този ден се превръща в празник на шегите и смеха. Чак до края на XVII век в много страни на Западна Европа началото на годината е плаваща дата, а годините не винаги са с една и съща продължителност. Векове наред празнуването на Новата година се смята за изцяло езическа традиция и е пренебрегвано и дори забранявано от християнските църкви. През 2700 г. пр.н.е. китайците съставят свой цикличен календар, според който новогодишните тържества, наричани „Празник на пролетта“, траят три дни и се честват през февруари. Едва 3000 г. по-късно те приемат, че годината има 365 и половина дни. От 1949 г. в Китай се използва Григорианският календар, но китайците по света отбелязват Нова година и по китайския календар.
Според древния японски календар, всяка година преминава под знака на един от 12-те зодиакални символа: плъх, бивол, тигър, заек, дракон, змия, кон, овца, маймуна, петел, куче и прасе. Новогодишният празник трае от 30 декември до 3 януари и се отбелязва със 108 камбанни удара.
Според индийския календар от 1952 г. новата година започва на 22 март, а високосната – на 21 март. Виетнамската нова година, наричана „празник Тет“, се празнува според лунния календар и почти винаги съвпада с Китайската Нова година.

текст от Интернет
снимки от Велико Търново, Ростислав Грънчаров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *