Наградиха най-добрите майстори на сурвакници сред учениците в общината

136 бяха допуснати до участие в конкурса

НАЙ-ДОБРИТЕ МАЙСТОРИ НА СУРВАКНИЦИ СРЕД УЧЕНИЦИТЕ В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО БЯХА НАГРАДЕНИ НА СПЕЦИАЛНО ТЪРЖЕСТВО В САРАФКИНАТА КЪЩА. Открита беше и изложба с изящно украсените дрянови клони, които се отличаваха с изключителна прецизност, изобретателност и спазване на всички народни обичаи.

Конкурсът „От Коледа до Васильовден“ се организира от Общинския детски комплекс със съдействието на Регионален исторически музей и Община Велико Търново. Той е за ученици от първи до осми клас, разделени в две възрастови групи, като се изискваше сурвакниците да са изработени от естествени материали и да носят българската народна традиция.

Тази година журито допусна за участие в конкурса 136 сурвакници на деца от СУ „Вела Благоева“, ОУ „Бачо Киро“, ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, СУ „Емилиян Станев“, ОУ „Христо Смирненски“ в Самоводене, СУ „Владимир Комаров“, ОУ „Васил Левски“ в Леденик, ОУ „Св. Иван Рилски“ в Балван и ОУ „Христо Смирненски“ във Водолей.

Три първи места връчиха тази година в красивата надпревара. Те бяха спечелени от Анета Тодорова, възпитаничка на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, Анна-Мария Неделчева от СУ „Вела Благоева“ и първокласника Кристиян Велев от ОУ „Христо Смирненски“ в Самоводене. Вторите места също бяха три. Наградите получиха Йордан Илиев от СУ „Емилиян Станев“, Даяна Панайотова от същото училище и Венцислава Орлинова от ОУ „Васил Левски“ в Леденик. С трето място бяха отличени Преслав Ангелов от СУ „Вела Благоева“, Симона Дякова от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ и Александра от ОУ „Христо Смирненски“ в Самоводене.

НАГРАДАТА ЗА СУРВАКНИЦА, КОЯТО Е НАЙ-БЛИЗКА ДО АВТЕНТИЧНАТА, БЕШЕ ДАДЕНА НА ВИКТОРИЯ МАРКОВА ОТ ОУ „БАЧО КИРО“. Призът за оригинална композиция спечели Рая Маркова от СУ „Вела Благоева“. За най-добра екипна работа наградата получиха първокласниците от ОУ „Св. Иван Рилски“ в село Балван и 6-и клас на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“. Награда получиха и участниците от СУ „Вела Благоева“, които бяха най-многобройни в тазгодишното издание на конкурса.

Отличията бяха връчени от директора на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ Пенка Игнатова, която благодари на Общински детски комплекс за организацията, както и на учениците за вложените усилия.

„Толкова доброта, събрана на едно място, при изработването на тези сурвачки означава много. Дано тази доброта да се разпръсне и да обхване не само вас, а и вашите съученици и приятели“, каза Пенка Игнатова.

С поздрав към всички се обърна и заместник-кметът Нейко Генчев, който разказа повече за символиката на дряновото дърво.

„То е символ на плодородието, на младостта, защото първо цъфти, но и на мъдростта, защото последно връзва. Чувал съм, че сурвакницата е магическа пръчка, но само един ден в годината. За тези тук обаче не мога да повярвам, те ще са магически през цялата година. Толкова много красота на едно място не съм виждал отдавна“, обърна се към децата Нейко Генчев.

Организаторите бяха предвидили и музикална програма, както и автентична сцена на разговор между баба и внучка за символиката на сурвакницата и нейните магични свойства.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *