Знаете ли, че Коледното дръвче идва във Велико Търново чак през 1929 г.

Чак през 1929 г., е била украсена първата елха във Велико Търново. Това е 52 г. след като войниците на ген. Гурко довеждат тази традиция в България. В старата българска столица дръвчето, което и до днес е символ на Коледа и Нова година, засиява първо в институциите и едва тогава „влиза” в частните домове.

Елхата е германка по рождение. Там започват да я кичат и там тя заменя коледното дърво на повечето страни в Северна Европа – дъба. Идеята първо хрумнала на монаха Бонифации, а много години след това Мартин Лутър Кинг добавил свещите. А първите лампички е сложил през 1882 г. Едуард Джонсън, приятел на Томас Едисон.

Хората възприемат елхата като коледно дърво заради формата й, която е устремена към небето и защото е вечно зелена. Когато преминава през нашата граница, тя се наслагва върху символиката на бъдника и на сурвачката. И за разлика от много други традиции, елхата влиза през парадния вход на столицата, след това я приемат в градовете и най-накрая на село. Докато сурвакницата и бъдникът например идват от селото в града, после в столицата и се смесват с европейската традиция.

На 23 декември 1877 г. е украсена първата коледна елха в България. А първият, който украсява елха в дома си, е търновецът Стефан Стамболов. Тогава той е министър и кани у дома си много гости и деца

Във Велико Търново украсяват елхи първо в читалища, после във Военния клуб, болници, банки при организирани тържества, на които има стихчета, песнички, някакъв вид театър.
В онези години хората са казвали: „Каниха ни на елха” или „Бяхме на елха” и така търновци започнали да украсяват елха на 23 декември.
И още нещо интересно – в началото на 20 век играчките, които днес познаваме, са били страшно скъпи, затова хората са слагали на дръвчето това, с което са украсявали сурвакниците – пуканки, облечени в станиол орехчета, изплетени на една кука камбанки, които са били колосани в захарна вода и след това напръскани със захар. Така захарта е блестяла на светлината и тези камбанки са били прабабите на днешните светещи и блестящи играчки.
Идеята под елхата да има подаръци пък идва от тримата мъдреци, които идват да се поклонят на младенеца и му носят дарове.

Много по-късно са се появили гирляндите, лампичките и венчетата, които днес качим на вратите си.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *