Светът около мен

Знаете ли, че в Търново първо мъжете са започнали да надписват картички за Коледа

Някъде в края на xix и началото на xx в. коледните картички стават популярни и във Велико Търново. В началото хората са ги наричали „подвижни картинки”, а идеята да ги разпращат до различни краища на страната, им се е струвала много забавна.

Коледните картички донякъде предхождат елхата. Традицията им тръгва през градовете и заместват изричаните от коледарите благословии. По селата подвижните картинки биват приети твърде късно, защото там хората са пазили коледарските си традициите.

Картичките са плод на модерната идея и на индивидуалистичния човек, но и те, както елхата, не идват на празно място, а стъпват върху символи на нашата традиция. Затова и така лесно ги усвояваме.

Коледната картичка ти дава възможността ти да изречеш словото, да го напишеш. Нещото, което си пожелал непременно ще се сбъдне, защото е наречено в специален ден, с добра помисъл.

Мъжете започват първи да изпращат коледни картички, но много бързо след това заниманието става приоритет на търновки. Освен това коледните картички се оказват изключително ценни по време на войните, защото те донасят гласа на близките от фронта.

В рамките на 20-30 г. във Велико Търново са съществували паралелно и коледарите, и картичките. През това време в празничната обредност навлизат коледните чорапчета, базари, елхите.

снимки: https://pixabay.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *