Моето училище, моят класНовини

Да рисуваш днес с техника от древността

Ние сме осмокласници от специалност „Моден дизайн“ в Професионалната гимназия по моден дизайн и се оказва, че сме избрали училище, в което ни се случват супер интересни неща. Като това да участваме в творческа работилница „Типография с ръчен набор“ във Факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския университет. Там ни посрещна доц. д-р Красимира Друмева, която е ръководител на катедра „Графичен дизайн и визуални комуникации“. Тя ни разказа за старата печатна техника и как днес можем да използваме това, което в нашите очи е много, много древно. В работилницата се включиха и нашите преподавателите Цветелина Тутовска-Милчева, Галя Николова и директорката ни Боряна Мочева. И трите се справиха повече от отлично!

След като всички опитахме да направим композиции с букви по тази древна технология, се разходихме в ателиетата по рисуване, живопис, графика, стенопис, мозайка и стъкло и се срещнахме със студенти и с техните преподаватели.
Да не забравим да напишем, че тази работилница е по проект „Възраждане на класически занаятчийски техники в съвременното изобразително изкуство“, по който работят факултетът по изобразителни изкуства и майсторите от сдружение „Самоводска чаршия“. Те го правят с подкрепата нанационален фонд „Култура“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *