Моето училище, моят класНовини

Възрожденското кафене на 7 „д“ от СУ „Емилиян Станев“

Днес нашата класна стая беше Възрожденско кафене. За целта, със съдействието на учителите ни по литература и история, преобразихме едно кътче, където сложихме черга, медни чаши за кафе, джезве, портрети на възрожденци и въобще опитахме се да прилича на кръчмата на хъшовете.
Защо направихме това ли? Защото трябваше да работим по проект, който нашите учители ни дадоха. Проектът беше на тема „Възрожденско кафене“, а ние трябваше да създадем вестник от времето на Възраждането. Получихме текстове на възрожденци, които изучаваме по литература и история и въпроси към текстовете. Задачата беше да отговорим, обаче отговорите ни да приличат на свързан текст. Освен това трябваше да потърсим още исторически събития от периода, описан в текста, любопитни факти, снимки. Писахме буквословици, правихме кръстословици, защото, докато търсихме информация из интернет, разбрахме, че още през 18 и някоя си година, вестниците са публикували кръстословици. Най-интересно ни беше да напишем обяви и всички те да звучат все едно са писани през Възраждането. Докато работихме, имахме задача да извадим и всички непознати за нас думи.
Беше ни много интересно и много трудно, но се справихме. Сега всички седмокласници имаме 42 вестника – „Независимостъ“, Родолюбецъ“, „Търновски врабецъ“, „Търновски гласъ“, „Напредъкътъ“, „Родолюбецъ“, „Отечество“, „Вестникъ правда“ и т.нат. Цяла библиотека от вестници!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *